Jump to content
IGNORED

Sage (Breville) BE under extraction - simply no pressure


Recommended Posts

Hi everyone,

Having a serious issue here. I've been through the forums and have yet to find an answer. 

I've got the Sage (Breville) BE. It was pulling an OK shot, but was under pressure. Now : it's got 0 pressure (the needle did at least move on a very fine grind setting of 1).

Shot runs for 8 seconds from start of flow to stop. 

Video of the problem in action: https://vimeo.com/491949751

 

Solutions I've tried:

1. Cup volume factory reset

2. Change the grind (I've pulled shots on 1,5,7,9 and 16 - same outcome)

3. Change the grind amount (I've made sure the tamp is in line with the top of the portafilter)

 

I'm going to try descaling it today. 

 

Now, given it was working, I'm really really really hoping the machine isn't broken as I bought it second hand last week. 

Thanks very much everyone and a Merry Christmas!

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, BlackCatCoffee said:

Dose 17g of fresh coffee (roasted within the last few weeks) in to the basket as fine as the grinder will go and see what happens.

I'd agree with this....although I was surprised to not even see the pressure gauge flicker?

Nothing here...

 

Link to post
Share on other sites

Put the cleaning disk into a pressurised basket. If the dial doesn’t move then yer it’s broken. But from the sounds of it maybe just the dial itself. 
 

if you have old supermarket beans that are running fast you probably want to use the pressurised basket for now anyway. 
 

also youtube changing inner or top burr setting. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Aidan said:

Hi everyone,

Having a serious issue here. I've been through the forums and have yet to find an answer. 

I've got the Sage (Breville) BE. It was pulling an OK shot, but was under pressure. Now : it's got 0 pressure (the needle did at least move on a very fine grind setting of 1).

Shot runs for 8 seconds from start of flow to stop. 

Video of the problem in action: https://vimeo.com/491949751

 

Solutions I've tried:

1. Cup volume factory reset

2. Change the grind (I've pulled shots on 1,5,7,9 and 16 - same outcome)

3. Change the grind amount (I've made sure the tamp is in line with the top of the portafilter)

 

I'm going to try descaling it today. 

 

Now, given it was working, I'm really really really hoping the machine isn't broken as I bought it second hand last week. 

Thanks very much everyone and a Merry Christmas!

Have you ruled out a broken grinder? Do different grind settings change the size of the ground coffee? 

Are you using fresh coffee?

Descaling and factory resets aren't solutions to this.

Follow the advice above RE using fresh roasted coffee and dosing the correct amount for your basket. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • About
    Coffee Forums UK is the UK's premier coffee forum Started in June 2008 by Glenn Watson, we now have more than 24000 mainly UK based members, and welcome more than 3000 members and visitors from around the world each day! With strategic investment and digital expertise from the Jackson Lockhart team (Tait Pollack and Adam Bateman), we are taking Coffee Forums UK to the next level, and are delighted to share the journey with you.

    New Members:
    We are often referred to as the friendliest forum on the web and we look forward to welcoming you onboard. Please read our Terms of Use. We stick by them, existing members please familiarise yourselves with them.


    Advertising

    Coffee Forums Media Kit

    Click Here To Buy Advertising Space 
    £100 p/m when paid yearly, up-to: 690000 banner impressions per month!


    Donate / Sponsor

    Get Your Supporter Badge Today (per year)

    image.png



    Coffee Forums Logo
     

×
×
  • Create New...