Jump to content
Sign in to follow this  
Raffaz

Melitta Barista TS issue

Recommended Posts

Hi,

Just wondering if anyone can help with an issue i'm having

 

Basically when brewing a coffee the machine grinds the beans and then the brewing unit attempts to compress the powder, but it seems that it cant complete the full press and the mechanism stops just short, it then ejects the coffee grinds and stops brewing

 

I bought a replacement brewing unit to eliminate this and its doing the same, the machine makes a creaking noise when attempting to compress the powder

 

Has anyone experienced this or have any ideas?

 

Regards

 

Michael

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sometimes they can creak a little, a bit of silicon spray in the moving parts, or use it on a cotton bud for the slider bits. I don't think it's a problem compressing the powder, probably something else, especially as a new brew unit has not solved it. They have a little bean hatch thing that closes so it can completely grind out a portion without leaving crushed bits in the grinder. If you use beans with lots of little bits in (e.g. cheap coffee), then sometimes these bits can jam the little hatch in the hopper and cause a similar problem to the one you describe.

 

Are you getting any error messages?


ACS Vesuvius DBPP, Izzo Duetto DB, Minima DB, Lelit Bianca Prototype DB (paddle flow control) BTC Machines: Roasters: Amazon Dalian 1kg Drum Roaster, other failed roasters: Grinders: Ceado E92, Niche US and UK: 145kg assorted greens: My reviews at https://coffeeequipmentreviews.wordpress.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

Thanks for the reply

 

The machine doesn't generate any errors. It just stops the machine and gives me an option to restart, if i restart, then it grinds new beans again and then tries to complete the cycle again and fails

 

Cheers

 

Mick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi There,

I hope someone can help! I have a melitta cafe solo, just a few years old.

It has been cleaned, but water is running straight into the drip tray and a little coffee grounds appear in the tub also (in the drip tray) but no coffee runs through the actual coffee outlet.

When I clean it water will run through the coffee outlets so I don't think it it clogged.

I've seen online this may be the drainage valve, but I have no idea where to begin or what to replace- any ideas please?

Many Thanks,

Claire. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DavecUK


It doesn't matter how you get there it's only the end result that matters

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • About:

    Coffee Forums UK is the UK's premier coffee forum Started in June 2008 by Glenn Watson, we now have more than 22000 mainly UK based members, and welcome more than 3000 members and visitors from around the world each day! With strategic investment and digital expertise from the Jackson Lockhart team (Tait Pollack and Adam Bateman), we are taking Coffee Forums UK to the next level, and are delighted to share the journey with you.

    New Members:

    We are often referred to as the friendliest forum on the web and we look forward to welcoming you onboard.

    Terms of Use

    Advertising

    Coffee Forums Media Kit

    Buy Advertising Space

    Donate

    Get Your Supporter Badge (per year)

×
×
  • Create New...